FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate
create pool

Regiuni Faimoase

 

Intreaba despre Amazonul, fluviul cu cel mai mare debit din lume

Amazonul, fluviul cu cel mai... Director
Trimite site-ul sau blogul tau aici!

Tag-uri Populare


sanatate   mineral   tratament   cura   geografie   natura   continent   ape   pamant   relief   clima   romania   munti   podis   campie   minerale   apa   tinerete   istorie   antichitate   civilizatie   depresiunea fagarasului   muntii cindrelului   muntii fagaras   judet   ilfov   dambovita   campia romana   capitala romaniei   dealul tarnavei mici  

All Tags

Famous Forum

 

Amazonul, fluviul cu cel mai mare debit din lume

 Q:   Intreaba despre Amazonul, fluviul cu cel mai mare debit din lume       
Amazonul, fluviul cu cel mai mare debit din lume Fluviu în America de Sud, Amazonul traversează statele Peru, Columbia şi Brazilia, şi se varsă în Oceanul Atlantic printr-un vast estuar. Are o lungime de 5.500 km (dar sunt 7.025 km, dacă luăm în considerare distanţa de la izvorul său, Apurimac). Izvorăşte din Anzii Peruvieni şi, de la numai 100 de km de coasta Oceanului Atlantic şi până la Iquitos, are o altă denumire, aceea de Marahon.

Este fluviul cu cel mai mare debit din lume (150.000 m3/s la vărsare) şi care îşi are originea la cea mai mare altitudine. Este navigabil pentru vase de mare tonaj până la Manaus, şi pentru cele de tonaj mijlociu, până la Iquitos, în Peru. A fost explorat de către spaniolul Francisco de Oreffana (1541). Gurile de vărsare ale Amazonului au fost descoperite de către Amerig o Vespucci. Lăţimea fluviului este de 80 km în zona de vărsare iar bazinul hidrografic are 7,2 milioane km2.

Porturi mai cunoscute sunt: Belen, Santarem, Obidos, Manaus, Iquitos. Câmpia Amazonului, cea mai mare din America de Sud (cea. 5 milioane km2), este acoperită de păduri ecuatoriale (selvas) şi de alte câteva asociaţii vegetale deosebite, cum ar fi zonele cu igapo (păduri veşnic inundate, datorită faptului că sunt situate pe locuri joase de pe malul fluviului). Afluenţii mai importanţi sunt râurile Parâs, Madeira, Tapajos, Xingu pe dreapta, şi Putumazo şi Rio Negro pe stânga.


Tag-uri: istorie, civilizatie, antichitate


Data Adaugarii: 06 September '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :