Regiune polară din sudul Pământului, Antarctica cuprinde Antarctida şi părţile sudice ale oceanelor Pacific (Marea Ross, Marea Amundsen), Atlantic (Marea Woddell) şi Indian (Marea Davis). Zona de unire a apelor calde, nordice, cu cele reci, antarctice, constituie limita acesteia.
Antarctica se mai numeşte şi continentul "de sub gheaţă"; are formă de semicerc şi o suprafaţă cât jumătatea continentului Africa. Alcătuită dintr-un sol continental, din lanţuri muntoase acoperite de inlandsis (calotă de gheaţă), din vulcani ca Erebus, Antarctica are o climă atât de aspră, încât a împiedicat stabilirea omului aici. Banchizele Antarcticii (îngrămădiri de gheţuri jiliililoare de pe lângă ţărm) au fost atinse de navigatorul englez James I ook, care străbate
pentru prima oară cercul antarctic (1774), dar abia in 1911, norvegianul Amundsen a atins Polul Sud, cu o lună înaintea exploratorului Robert Scott, care întreprinsese o expediţie în acelaşi scop.
In 1989 s-a efectuat prima traversare a continentului de gheaţă dc i ătre expediţia "Transantarctica", condusă de Jean Louis Etienne.
Spaţiu care nu aparţine nimănui, Antarctica prezintă un interes ştiinţific deosebit. în acest sens, prin tratatul din anul 1959, încheiat la Washington de către guvernele a 12 state, se garantează libertatea cercetărilor în staţiile ştiinţifice amplasate aici, iar prin protocolul din 1991 se garantează protejarea faunei şi florei acestei regiuni. Aici trăiesc, împărţiţi în mici colonii, peste 3000 de pinguini imperiali, balene, caşaloţi, foci, peşti. Temperaturile oscilează între 0° vara şi -30° iarna. Antarctica se întinde pe o suprafaţă de cea. 60 milioane km2.