Situaţi în vestul Americii de Sud, de la Marea Caraibilor, în nord, până la Capul Horn, în sud, de-a lungul coastei Oceanului Pacific, Anzii sunt cel mai lung lanţ muntos de pe Terra (cea. 7500 km). Culmi paralele cu ţărmul închid podişuri vulcanice înalte, numite "pună".
Formaţi din vulcani stinşi sau activi, înşiruiţi ca un uriaş zid vulcanic, Anzii se înscriu în aşa-numitul "Cerc de foc al Pacificului".Cel mai înalt vulcan activ de pe Terra (Antofalla, 6370 m), cel mai înalt vulcan stins (Aconcagua) şi cel mai înalt vulcan latent (Llullaillaco, 6723 m) se află aici. Vulcanul Chimborazo aflat în imediata vecinătate a Ecuatorului, cu o înălţime de peste 6.000 m, deţine recordul de a fi c
el mai înalt munte de pe glob, întrucât, măsurat din centrul pământului, depăşeşte vârful Chomolungma.
Acest mare zid al Anzilor este format din mai multe lanţuri muntoase paralele (cordillera), fapt pentru care se mai numeşte şi Anzii Cordilieri sau Cordiliera Andină.
De la nord la sud se disting trei sectoare importante: Anzii Nordici, cu lăţimea cea mai mică (150 km) şi o altitudine maximă de 6272 m (Vulcanul Chimborazo), Anzii Centrali, care închid între cordilierele lor Podişul Peruvian şi Podişul Bolivian, având o altitudine de 6000 m şi o lăţime maximă de 650 km (în Bolivia) şi Anzii Sudici, cu o lăţime între 175-200 km şi o altitudine maximă de 6960 m (vârful Aconcagua).