Orasul Bucuresti are o populatie de peste 2.054.000 locuitori şi este capitala României.
Aşezare Geografică :
Se află în centrul Câmpiei Române (Câmpia Vlâsiei) la o altitudine de 60-100 m; relieful se compune din mai multe câmpuri netede separate de Argeş, Dâmboviţa şi Colentina; climat temperat-continental (temp. med. an. 10,5-11°C; precipitaţii 550 mm) influenţat local de construcţii, reţeaua stradala, parcuri, pâduri, lacuri etc; Dâmboviţa, care trece prin centrul oraşului, a fost canalizată în mai multe etape (prima în 1865. ultima în 1985-1987); pe Colentina s-a amenajat un sistem de 16 lacuri, îndeosebi pentru agrement; se adaugă încă şase lacuri în cuprinsul oraşulu
i (majoritatea în foste cariere de nisip). în nordul oraşului exista mai multe pâlcuri de pâdure care au suferit modificări pentru agrement, iar în oraş, numeroase parcuri şi o Gradina botanica.
Istoric :
Pe teritoriul oraşului au fost identificate urme de aşezări încă din paleolitic şi neolitic ce s-au amplificat ulterior; în sec. XIV era Cetatea Dâmboviţa, la 1459 este atestarea documentară (Cetatea Bucureştilor), oraş din 1553, capitala a Ţarii Româneşti, apoi, din 1859, a Principatelor Unite; din 1862, capitala României; a fost martor al multor evenimente istorice, cultural-ştiinţifice.
Economie :
În prezent este cel mai mare oraş, cel mai important centru economic (unităţi din aproape toate ramurile industriale: energie electrica, construcţie de maşini, chimica, materiale de construcţie, prelucrarea lemnului, textilă, pielărie şi încălţăminte, alimentară etc), cel mai însemnat nod rutier (de aici pleacă nouă magistrale feroviare, cele mai importante drumuri rutiere naţionale şi internaţionale, două aeroporturi internaţionale etc), cel mai mare centru universitar, cultural-ştiinţific (Academia Română, multe institute de cercetare naţionale, Opera, numeroase teatre, muzee etc), ecumenic (sediile Patriarhiei şi ale principalelor culte religioase), turistic (obiective naturale pentru odihna, agrement, dar un număr mare de mănăstiri şi biserici din sec. XVI-XIX, monumente, palate şi clădiri din sec. XVIII-XX etc).