FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate

Delta Dunarii Polls 


Regiuni Faimoase

 

Intreaba despre Delta Dunarii

Delta Dunarii Director
Trimite site-ul sau blogul tau aici!

Tag-uri Populare


judet   romania   statiune   munti   geografie   ramnicu valcea   carpati   dunarea   campia romana   transilvania   turism   statiune balneara   statiune balneoclimaterica   dunare   prut   siret   borsec   godeanu   carpatii meridionali   somes   podisul getic   severin   arhipelag   insula   peninsula   oradea   moldova   europa   mangalia   muntii calimani   targoviste   piatra neamt   lac   campia olteniei   muntii rodnei   republica  

All Tags

Famous Forum

 

Delta Dunarii

 Q:   Intreaba despre Delta Dunarii       
Delta Dunarii Situata in sud-estul ţări si traversata de paralela de 45 grade, începe la Platageanca unde Dunărea se desparte pentru început in doua braţe: Chilia, Tulcea, iar in cel mai estic punct al sau este Sulina.

Caractere generale:
- Are o suprafaţă de 4461 km pătraţi împreună cu complexul lagunar Razim, din care 80% din suprafaţa propriu-zisă a Deltei se afla pe teritoriul României.
- Este cea mai joasa si mai noua unitate de relief din România fiind de fapt o Câmpie Fluvio-Lacustră in formare.
- Altitudinea sa maxima este de 12,4 metri in Grindul Letea pe dune de nisip iar cea minima este de -39 metri pe o anaforă a braţului Chilia.
- 75% din suprafaţa Deltei are altitudini cuprinse intre 0 si 1metru, 25 % sub 0 met ri.

Formarea:
A început acum 10.000 de ani odată cu încheierea ultimei perioade glaciare când începe sa se verse într-un fost golf al Marii Negre, de atunci si pana astăzi a parcurs trei etape: 1. de Golf, 2. de Liman, 3.de Delta Fluvio-Maritimă.
Factori care au contribuit la formare: panta redusa, cantitatea de aluviuni transportata de Dunare, lipsa mareelor in Marea Neagra, existenta unor curenţi circulari ai Marii Negre, oscilaţiile de nivel ale Marii Negre.
Delta Dunări este rezultatul atât al Dunări cat si al acţiuni Marii Negre.
Delta Dunări este un sistem alcătuit din: braţe, grinduri, braţe părăsite, canale, lacuri, baltă, mlaştini.

Braţele Dunări sunt cele mai importante elemente:
1. Braţul Chilia: brat nordic al Deltei Dunări, cel mai lung si care transporta 60% din totalul de apa si aluviuni aduse de Dunăre motiv pentru care la gura sa de vărsare s-a format o Delta Secundara. (aparţine Ucrainei).
2. Braţul Sulina: brat central, cel mai scurt, singurul navigabil de la un capăt la altul, transporta 18% din totalul de apa si aluviuni.
3. Braţul Sfântul Gheorghe: braţul sudic, transporta circa 22% din volumul total de apa si aluviuni, la gura sa de vărsare se afla doua insule, Sacalul Mare si Sacalul Mic.

Lacurile: l.Lacul RoÅŸu, Lacul Puiu, Lacul Golgova, Lacul Isac, Lacul Furtuna, Lacul Dranov.

Clima:
- este un climat cu influente de ariditate si pontice pe fondul climatului temperat- continental al ţării.
Caracteristica este cantitatea redusa de precipitaţii datorita atât influentelor climatice si datorita nebulozităţii reduse.

Vegetaţia:
Formata din: stuf, papura, păduri formate din: plopi, liane ce poarta pe grinduri denumirea de hasmacuri.
Datorita speciilor de păsări (280) de pesti (110), a peisajului in general asemănătoar celor subtropicale a fost declarata revervatia biosferei.


Tag-uri: dunarea, delta dunarii, romania


Data Adaugarii: 21 October '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :