Numele fluviului vine de la cuvintele Ganga Ji - numele zeiţei adorate de indieni. Având o lungime de cea. 2700 km., Gangele este al treilea mare fluviu după Amazon şi Zair, prin cantitatea de apă pe care o transportă.
Izvorând din Munţii Himalaia, de la înălţimi de peste 4500 m, Gangele s-a format prin unirea a două ape: Bhagirathi şi Alaknanda care izvorăsc din gheţarul Gantori, situat la nord de Nanda Devi, şi se unesc la Devaprayag, în statul indian Uttar Pradesh, în Câmpia Indo-Gangetică. Pentru a ajunge aici, Gangele traversează India, Nepalul şi Bangladeshul. După ce se uneşte cu Brahmaputra se varsă în Golful Bengal, formând una dintre cele mai frumoase delte din lume (de peste 100 mii km2).
Nav
igaţia pe Gange se practică pe cea. 1450 km începând de la vărsare. Câmpia Gangelui este foarte populată, aici practicându-se cultura plantelor în două cicluri: cea de vară (khoref) şi cea de iarnă (robi).
Pe Gange sunt situate oraşele Kanpur, Varanaşi, Patna, Allahabad, iar în delta Gangelui se află Haora şi Calcutta.
Pentru capacitatea de purificare şi curăţare a păcatelor atribuită apelor sale, Gangele a fost considerat fluviu sacru pentru hinduşi. La jumătatea mileniului 1 î.Hr. el a fost pivotul lumii antice indiene, mai ales după constituirea dinastiei Gupta (320-550). Primele informaţii detaliate despre Valea Gangelui se datorează grecului Megastene, care fusese trimis la curtea suzeranului Chandragupta (aproximativ prin anul 300 î.Hr.), fapt ce-i rămâne necunoscut lui Herodot dar este menţionat de Clessias din Cnidos (Knidos).