Bacău este un judeţ situat în estul României, având o suprafaţă de 6621 km2 şi peste 750.000 locuitori. Acesta este axat pe cursurile inferioare ale Bistriţei, Trotuşului şi pe Şiret.
Relief :
Relieful cuprinde: în vest munţii Tarcău, Nemira şi Vrancei (N), cu înălţimi de 1000-1600 m, bine împăduriţi; în centru sunt dealuri de 400-700 m, depresiuni (Tazlău) şi culoare largi de vale (Bistriţa, Trotuş); în est se află culoarul Şiretului şi Colinele Tutovei.
Clima :
Climat temperat-continental cu nuanţe excesive (temperaturi medii anuale de la 2°C, în munte, la 10°C, în Culoarul Şiretului; precipitaţii care scad în acelaşi sens, de la 1000 mm la
500 mm; ierni geroase, veri secetoase). în afara celor trei râuri principale, care au debite mari, există o reţea deasa de râuri autohtone cu debite reduse şi scurgere fluctuantă. Pe Bistriţa, Şiret şi Uz sunt construite lacuri de baraj, apa fiind folosita pentru alimentarea unor oraşe şi pentru hidroenergie.
Istoric :
Regiune cu un trecut istoric bogat (existenţa aşezărilor încă din neolitic), în prezent are 7 oraşe (municipii: Bacău - reşedinţa judeţului, Oneşti), 79 comune şi 480 sate, concentrate îndeosebi în regiunea colinară şi de podiş.
Economie :
Economie bazata pe exploatări de cărbune (bazinul Comăneşti), petrol, sare (în Sub-carpaţi), producerea de energie electrica (termocentrale la Oneşti, Comăneşti şi hidrocentrale pe Bistriţa şi Şiret), prelucrarea petrolului, industria chimica (Oneşti), lemn, hârtie (Bacâu), o agricultură diversificata şi o reţea de căi de comunicaţie concentrată în culoarele văilor principale şi în depresiuni.
Turism :
Potenţialul turistic al judeţului este dat de obiective cultural-istorice la care se adaugă lacurile şi unele rezervaţii naturale.