Judeţul Botoşani este situat în nord-estul ţârii, având o suprafaţă de 4986 km2 şi o populaţie de peste 462.000 locuitori.
Relieful :
Relief de podiş jos: în vest, un şir de dealuri cu înălţimi de 300-550 m, separate de şei joase prin care trec căi de comunicaţie; în est, culmi joase, sub 250 m, separate de culoare largi de vale. O reţea hidrografică formata din Şiret şi Prut, cu mai mulţi afluenţi (Jijia, Miletin, Sitna etc); există numeroase iazuri şi Lacul Stânca-Costeşti pe Prut.
Clima :
Climat temperat-continental arid (temp. med. anuală 8-9°C, 500 mm precipitaţii, ierni geroase şi veri fierbinţi), în vest, păduri de stejar şi gorun, iar în c
entru şi est, vegetaţie de silvostepă înlocuită de culturi agricole.
Din mulţimea iazurilor, ce confera o frumuseţe aparte putem aminti: Drăcşani (440 ha pe valea Sitnei); Negreni (304 ha pe valea Başeu), Cal Alb; Hăneşti; Mileanca, Havârna;
Istoric :
Au fost descoperite aşezări atestate documentar încă din sec. XIV-XV.
ÃŽn prezent are 4 oraÅŸe (dintre care municipiile BotoÅŸani ÅŸi Dorohoi), 68 comune ÅŸi 336 sate.
Economie :
Economie bazată pe culturi agricole tradiţionale (cereale, viticultura, livezi), creşterea animalelor şi diverse ramuri industriale (materiale de construcţie, alimentara, textila). Reţea de cai de comunicaţie ce asigura legătura cu judeţele vecine (Iaşi, Neamţ, Suceava), dar şi cu Republica Moldova. Numeroase obiective turistice, istorice şi artistice, concentrate în oraşe şi în satele mai mari.