Clujul este un judeţ situat în nord-vestul Transilvaniei, dezvoltat în cea mai mare parte în bazinul Someşului Mic. Are o suprafaţă totală de 6674 km2 şi o populaţie de peste 702.000 locuitori.
Relief :
Relieful este alcătuit din masive situate nord-estul Munţilor Apuseni (Gilâu, Muntele Mare, Vlădeasa, alt. de 900-1800 m) şi unităţi de podiş şi dealuri (Clujului, Dejului, Ciceului, Feleacului, Fize-şului etc, cu o altitudine de 400-650 m).
Clima :
Are un climat temperat cu specific colinar şi montan (temp. med. an. de la 8°C la 2°C, precipitaţii de la 600 la 900 mm), care se reflecta într-o etajare a vegetaţiei (păduri de gorun, fag, molid şi pajişti subalpine pe creste) şi
a solurilor.
Râuri tributare Someşului Mic, Crişului Repede şi Arieşului; lacuri de baraj în munţi (Fântânele, Tarniţa, Gilâu etc.) şi pe unele râuri în Câmpia Transilvaniei. Regiune cu aşezări încă din neolitic, provincie a Daciei romane (municipiile Napoca şi Potaissa), voievodatul lui Gelu şi atestarea celor mai multe aşezări în sec. XII-XV; în prezent există 6 oraşe (municipii Cluj-Napoca, Dej, Turda), 74 comune şi 417 sate.
Economie :
Economia judeţului este diversificata cu unităţi industriale în oraşe (utilaje, prelucrarea lemnului, produse textile, alimentare, siderurgie, materiale de construcţie etc.) şi o agricultură bazată pe culturi cerealiere, pomicole şi creşterea vitelor.
Printre atracţiile turistice se numără:
- OraÅŸele Cluj-Napoca, Turda, Dej, Gherla.
- Munţii Apuseni, cu obiective ca Peştera Mare, Peştera Piatra Ponorului, Peştera Vârfurosu, ş.a.
- Centrele istorice ale Ciucea, Cetatea Bologa, Cetatea Dăbâca, Castelul Bánffy de la Bonţida.
- Mănăstirea Nicula
Transport :
Este străbătut de două magistrale feroviare şi mai multe şosele cu importanţă internaţionala, Cluj-Napoca şi Dej fiind noduri principale; aeroport. Cele mai numeroase obiective turistice sunt de factură istorică şi arhitectonică (sec. XIII-XIX).