Este un judeţ situat în sud-estul României, în centrul şi sudul Dobrogei, cu o suprafaţă de 7079 km2 şi o populaţie de peste 715.000 locuitori.
Relief :
Relief de podiş jos fragmentat de râuri (cele mai multe se varsă în Dunăre; pe unele exista lacuri de tip liman - Bugeac, Oltina, Vederoasa etc); alt. de 10-250 m; cea mai mare parte este situata în Podişul Dobrogei de Sud; secţionat de Valea Carasu pe care s-a amenajat Canalul Dunare-Marea Neagra; în nord se află Podişul Casimcei.
Climă şi vegetaţie:
Climă temperat-continentală cu nuanÅ£e de ariditate (temp. anuala 11°C, precipitaÅ£ii 400-450 mm); veri fierbinÅ£i, secetoase ÅŸi ierni geroase; pe litoral, climat moderat). VegetaÃ
…£ie de stepă, silvostepă înlocuită cu culturi cerealiere irigate; în sud-vest, păduri de câmpie cu elemente sudice. Solurile sunt dominant cernoziomice. Pe litoral, lacuri de tip lagună (Siutghiol-Sinoie) ÅŸi liman (TaÅŸaul, Tatlageac, Techirghiol, Mangalia).
Cultură :
Urme de cultură materială din paleolitic, neolitic, aşezări din sec. VII-VI î.Hr. între care cetăţile Histria, Tomis, Callatis, aşezări daco-romane în lungul Dunării, litoralului şi în centru. În prezent exista 11 oraşe (municipii - Constanţa, Mangalia, Medgidia), 52 de comune şi 184 de sate concentrate pe litoral, în lungul Dunării şi în Culoarul Cernavodă-Constanţa.
Economie :
Economie diversificată cu unităţi industriale concentrate în oraşe (energie electrică, construcţii navale, produse textile şi alimentare, materiale de construcţie etc), o agricultura cu culturi cerealiere, plante industriale, creşterea animalelor, pomicultura şi viticultură.
Transport:
Străbătut de magistrala feroviară Bucureşti-Constanţa şi de o cale ferată nord-sud (prin centru); şase artere rutiere principale care converg în Constanţa; aeroport. Obiective turistice concentrate pe litoral (staţiuni balneoclimaterice -Constanţa, Mangalia; lacuri, plaje şi faleze etc.) şi Dunăre.
Căile ferate :
Dintre căile ferate precizăm:
- Bucureşti - Feteşti - Cernavodă - Constanţa - 226 km
- Tulcea - Medgidia - Constanţa - 179 km
- Negru Vodă - Medgidia - Constanţa - 92 km
- Mangalia - Constanţa - 43 km
Căile navale :
Există posibilitatea accesului spre Constanţa pe apă:
- prin intermediul Dunării (porturile Cernavodă şi Hârşova)
- prin intermediul Canalului Dunăre-Marea Neagră (porturile Medgidia, Basarabi, Ovidiu şi Agigea);
- prin intermediul Mării Negre (porturile Constanţa, Agigea, Mangalia şi Midia)
Căile aeriene :
- Aeroportul Internaţional "Mihail Kogălniceanu", situat la aproximativ 25 km de Constanţa, asigură accesul spre litoral pe calea aerului.