Dâmboviţa este un judeţ situat în sudul României, cu o suprafaţă de 4054 km2 şi o populaţie de peste 541.000 locuitori.
Relief :
Relieful este alcătuit din munţi (Bucegi, Leaota, alt. max. Vf. Omu 2505 m), Subcarpaţii lalomiţei (alt. de la 900 m, în N, la 300 m, în S) şi subunităţi ale Câmpiei Române (alt. între 250 m şi 40 m).
Climă şi Faună:
Climatul judeţului este unul temperat cu nuanţe diferite în funcţie de altitudine (temp. med. an. de la 10,5°C în câmpie la 7-8°C în dealuri şi 6°C la -2°C pe crestele munţilor). Vegetaţie pe etaje (păduri de cvercinee, fag, amestec, conifere, pajişti alpine); în câmpie şi dealuri a fost în
mare măsura înlocuita de culturi agricole, păşuni şi fâneţe.
Istoric :
Este o regiune cu populare străveche; cele mai multe aşezări situate în lungul văilor şi pe reţeaua de drumuri principale au fost atestate documentar în sec. XIV-XVI; în prezent sunt 6 oraşe (Târgovişte este reşedinţa judeţului), 76 comune şi 361 sate.
Judeţe Vecine :
- BraÅŸov la nord;
- Prahova la est;
- Ilfov la sud-est;
- Giurgiu la sud;
- Teleorman la sud-vest;
- ArgeÅŸ la vest.
Economie:
Economie complexă, cu agricultură diversificată (culturi cerealiere în câmpie, culturi şi creşterea animalelor în dealuri), energie electrică, exploatarea petrolului, cărbunelui, gazelor naturale, construcţii de maşini, produse alimentare, textile, construcţie (în oraşe).
Ialomiţa îl străbate prin centru; în lungul ei există o cale ferată şi o şosea, care se leagă cu cele care traversează judeţul în sud.
Obiective turistice naturale (în munţi, chei, peşteri, relief glaciar etc), istorice şi arhitectonice (sec. XV-XIX).