Hunedoara este un judeţ situat în sud-vestul ţării pe o suprafaţa de 7063 km2 şi are o populaţie de peste 485.500 locuitori.
Relief:
Relief judeţului este unul montan: la nord de Mureş, Munţii Metaliferi, Munţii Zarand şi o parte din Munţii Bihor; la sud, Munţii Poiana Rusca, Munţii Ţarcu, Munţii Retezat, Munţii Parâng şi Munţii Şureanu, între care sunt depresiunile Petroşani, Haţeg, Călan-Hunedoara.
Climă şi vegetaţie :
Altitudinea impune etajarea condiţiilor climatice (temp. med. an. de la 9°C în Culoarul Mureşului şi -2°C pe crestele alpine), a vegetaţiei (de la păduri de gorun, fag la cele de conifere şi pajişti alpine) şi a solurilor. R
âurile aparţin dominant bazinului Mureş (Strei, Râul Mare, Cerna etc); doar în sud-est sunt cele două râuri care formează Jiul; lacuri glaciare în etajul alpin şi de baraj pe văile principale (Râul Mare).
Istoric :
Aşezări vechi (neolitice, dacice, romane etc), majoritatea atestate în sec. XIII-XV; în prezent, 12 oraşe (municipiile Deva - reşedinţa judeţului, Petroşani, Hunedoara, Orâştie, Brad), 56 comune şi 458 sate concentrate în lungul văilor şi în depresiuni.