Este un judeţ situat în centrul ţârii, în bazinul mijlociu al râului omonim. Acest judeţ are o suprafaţă totală de 6714 km2 şi o populaţie de peste 580.000 locuitori.
Relief :
Relieful este alcătuit din munţi vulcanici cu păduri bogate (sudul Munţilor Călimării şi nordul Munţilor Gurghiu) în care râurile şi-au creat văi adânci şi înguste (defilee), dealuri, depresiuni şi culoare largi de vale în Depresiunea Colinară a Transilvaniei (în est, o parte din Subcarpaţii Transilvaniei ce au cute diapire şi depresiunile Eremitu şi Sovata; la nord de Mureş, Câmpia Transilvaniei cu înălţimi de 400-550 m ce au pâlcuri de pădure, fâneţe, livezi şi terenuri ce
realiere în culoarele văilor; în sud, Podişul Târnavelor, cu dealuri de 500-650 m, cu pâduri şi fâneţe, fragmentate de vâi cu albii largi şi terase, importante fiind ale Târnavelor şi Hârtibaciului).
Climă şi Vegetaţie :
Climat temperat diferenţiat în raport de altitudine (în dealuri, temperaturi anuale de 7- 8°C, iar pe crestele mun¬ţilor, 2-0°C; precipitaţiile medii anuale cresc de la 600-700 mm la 1000-1200 mm, reflectat în etaje de vegetaţie (pâduri de gorun şi fag, fag şi molid, molid, arbuşti şi pajişti alpine) şi sol. Există o reţea de râuri mari cu izvoarele în munţi (Mureş, cele două Târnave, Niraj etc), o mulţime de pâraie (cele mai mici seaca) pe care s-au amenajat numeroase iazuri (Zâu de Câmpie, Bujor, Tâureni) şi multe lacuri cu apă sărată (unele în foste saline) concentrate în Depresiunea Sovata (Ursu).
Istoric :
Regiuni de străveche populare la care, în sec. XIII-XIV s-au adâugat saşi şi secui, concentraţi în sud şi respectiv în vest; exista numeroase aşezări (dominant în regiunile deluroase şi în lungul vâilor principale, în munţi) ce au o istorie şi cultura bogate; formează o reţea de 7 oraşe (trei municipii: Târgu Mureş - reşedinţă de judeţ, Sighişoara şi Reghin), 90 de comune şi 485 de sate.
Economie :
Economie diversificată - însemnate exploatări de gaz metan, mari unităţi industriale (chimice, exploatarea şi prelucrarea lemnului, termocentrale, electronica şi electrotehnica, pielărie, textile, alimentară etc), agricultura bazata pe creşterea animalelor în munţi şi Subcarpaţi şi culturi (cereale, cartofi) şi creşterea animalelor în aşezările din regiunea deluroasa. în lungul tuturor culoarelor văilor principale sunt şosele şi cai ferate; la Târgu Mureş, aeroport. Exista numeroase obiective turistice; cele naturale se află îndeosebi în munţi, iar cele cu semnificaţie istorica (ruine de cetăţi, cetăţi ţărăneşti) şi culturală (biserici din sec. XIV-XIX, palate, conace etc.) în localităţi.
Rezervaţii naturale :
- Pădurea Mociar
- Parcul dendrologic din Gurghiu
- Valea Botei Mari de la Zau de Câmpie
- Muntele de sare de la Sovata