Este un judeţ situat în Moldova, desfăşurat în cea mai mare parte în bazinele văilor Moldovei şi Bistriţei. Acesta se întinde pe o suprafaţă de 5897 km2 şi are o populaţie de peste 557.000 locuitori.
Relief :
O mare parte din judeţ se află în Carpaţii Orientali (Munţii Stânişoarei pe stânga Bistriţei şi munţii Grinţieş, Ceahlău, Hâşmaş, Tarcâu şi Goşmanu pe dreapta. Altitudinea maximă o atinge Vf. Ocolaşu Mare, 1907 m; alcătuiţi din roci sedimentare şi cristaline; forme de relief inedite în Ceahlău, pe conglomerate; chei şi peşteri în bazinul Bicazului; în centru sunt Subcarpaţii Moldovei (depresiunile Neamţ şi Cracau-Bistriţa; dea
luri la 500-911 m cu pâlcuri de pâdure, păşuni şi livezi), iar în est şi nord-est, Podişul Moldovei şi culoarele văilor Moldova şi Şiret cu terase extinse.
Climă şi vegetaţie :
Climatul este temperat cu diferenţieri în raport de altitudine (temperaturi medii anuale de 6-8°C, în dealuri, ce scad la 2°C pe crestele munţilor; precipitaţiile cresc de la 600 mm în est, la 1000 mm în munţi), care impun etajarea vegetaţiei (păduri de gorun şi fag în est, conifere şi pajişti subalpine pe culmile înalte ale munţilor) şi solurilor.
Reţeaua hidrografică, formată în majoritate din râuri cu izvoare în munţi, ajunge prin cei doi colectori importanţi (Moldova, Bistriţa) în Şiret. Pe Bistriţa s-au amenajat mai multe lacuri de baraj hidroenergetic (Bâtca Doamnei, Pângâraţi, Vaduri, Izvoru Muntelui).
Istorie şi cultură :
Reprezintă o regiune în care urmele de cultura materială indică o locuire străveche. In prezent, reţeaua de aşezări este formată din 4 oraşe (municipiile Piatra Neamţ - reşedinţa judeţului Roman), 70 de comune şi 347 de sate, majoritatea concentrate în regiunile deluroase, în depresiuni şi pe culoarele văilor principale din munţi.
Economia este diversificata. Se cresc animale pe baza păşunilor şi fâneţelor. În dealuri sunt culturi cerealiere, livezi şi creşterea animalelor, în munţi se exploatează lemn, materiale de construcţie (Bicaz, cel mai însemnat centru pentru ciment), se produce energie electrica, se afla cele mai importante obiective turistice naturale (mai ales în Munţii Ceahlău, Valea Bistriţei, Bicaz).
Pe Moldova, Bistriţa şi Şiret sunt şi magistrale rutiere şi feroviare, oraşele Piatra Neamţ şi Roman reprezentând centrele de convergenţa a celor mai multe dintre acestea. Piatra Neamţ şi Roman sunt cele mai mari centre comerciale