Este un judeţ situat în sudul României, în bazinul inferior al Oltului; are o suprafaţă de 5498 km2 şi o populaţie de peste 489.000 de locuitori.
Relief:
Relieful este reprezentat în nord de podişurile Olteţ şi Cotmeana (cu altitudini de 250-500 m), iar în sud de Câmpia Olteniei şi Câmpia Boianului. Ele sunt separate de Valea Oltului (terase şi luncă largi); în sud sunt terasele Dunării.
Clima:
Climat temperat cu temperatura medie anuala de 10°C (N), 11°C (S) şi precipitaţii cea 600 mm (N), 500 mm (S). Dunărea, Oltul şi Olteţul constituite arterele hidrografice principale spre care se îndreaptă o mulţime de pâraie ce vin din regiunile de podiş; există lacuri de bar
aj hidroenergetic pe Olt şi mai multe iazuri şi bălţi.
Vegetatie:
Vegetaţia de păduri (stejar, cer şi gârniţă) se păstrează pe dealurile mai înalte, iar în luncile râurilor, zăvoaie. Este o regiune bine populata cu o reţea de aşezări formată din 7 oraşe (municipiile Slatina - reşedinţa de judeţ, Caracal), 94 comune şi 378 sate.
Economie:
Economie agrar (culturi cerealiere, podgorii, livezi)-industrialâ (exploatări de petrol, gaze naturale, materiale de construcţie; mai multe centrale electrice pe Olt, producţie de aluminiu, textile, alimentare etc); mai multe cai de comunicaţie însemnate, din care unele în lungul Oltului şi altele transversale (Craiova-Slatina-Piteşti). Daca obiectivele turistice, social-istorice şi culturale sunt concentrate în oraşe şi în unele sate (Oboga - centru de ceramica), cele naturale sunt legate de zâvoaie, rezervaţiile forestiere (Topana şi Seaca-Optaşani din Nord) şi lacurile amenajate pe Olt.