Este un judeţ situat în sudul României, cu o suprafaţă de 4716 km2 şi o populaţie de peste 829.000 locuitori.
Relief :
Relieful este alcătuit din trei trepte. In nord sunt Munţii Bucegi (conglomerate, abruptul cuestic prahovean de peste 1000 m, Vf. Omu -2505 m, circuri glaciare, Sfinxul şi Babele, o parte din rezervaţia naturală etc.) şi Munţii Baiu (culmi rotunjite la 1000-1600 m şi mai multe vârfuri ce depăşesc 1800 m), în centru sunt Subcarpaţii Prahovei (ansamblu de dealuri, 450-900 m, separate de depresiuni şi culoare de vale), iar în sud, unităţi de câmpie (Câmpia Ploieştilor este cea mai mare). Prahova, unită cu Doftana şi apoi cu Teleajenul, îl străbat de la nord la sud pentru
ca în câmpie să se verse în Ialomiţa, care se află la limita cu judeţele Dâmboviţa şi Ilfov. Există mai multe lacuri, îndeosebi antropice (de baraj - Paltinu pe Doftana; în ocne de sare prăbuşite - Slânic).
Clima :
Climat temperat cu diferenţieri în etaje pe cele trei trepte de relief (temperaturi medii anuale de 10°C în câmpie, 8°C în dealuri şi de la 6 la -2°C în munte; precipitaţii de la 550 mm, în sud la peste 1200 mm, pe crestele Bucegilor etc.) şi reflectare în etaja-rea solurilor şi a vegetaţiei (păduri de cvercinee în câmpie, gorun-carpen în dealuri, fag şi molid la poalele munţilor, conifere până la 1800 m şi pajişti alpine la peste 2000 m).
Este un judeţ cu densitate de locuire mare, dar cu valorile cele mai ridicate în centru şi sud. Reţeaua de aşezări este formată din 14 oraşe (municipiile Ploieşti, Câmpina), 86 comune şi 405 sate.
Economie diversificată - exploatări de petrol, gaze, cărbuni, sare, materiale de construcţie în Subcarpaţi, unităţi prelucrătoare în oraşe (rafinării, petrochimie, utilaje industriale, produse textile, alimentare etc), culturi cerealiere (dominant în câmpie), livezi şi vii (mai ales în dealuri), creşterea animalelor (fâneţe în dealuri, păşuni în munte). Există o reţea densă de căi de comunicaţie (în lungul văilor, în dealuri şi munte, pe Prahova cele mai însemnate); Ploieştiul este unul din marile noduri de circulaţie din România.
Istoric :
În aşezările prahovene sunt multe monumente istorice, de artă, arhitectura (Castelul Peleş), muzee specifice (petrolului, sării, ceasului etc.) care, alături de cele naturale (concentrate în munţi şi Subcarpaţi), conferă judeţului un potenţial turistic deosebit, în cea mai mare măsură valorificat (exista un echipament turistic adecvat).