Judetul Suceava este situat în nord-estul României cu o suprafata de 8553 km2 şi peste 714.000 de locuitori.
Relief :
Relief este format din munţi şi podişuri. Unităţile montane sunt alcătuite din roci cristaline (Obcina Mestecâniş, Munţii Suhard, Munţii Rarâu, Munţii Giumalâu, Munţii Bistriţei), roci vulcanice (Munţii Calimani - 2100 m), roci sedimentare (Obcina Feredeu,Obcina Mare, Munţii Stânişoarei), roci sedimentare şi neck-uri vulcanice (Munţii Bârgâului). Ele sunt separate de Moldova, Bistriţa (cu mai mulţi afluenţi, care şi-au creat văi largi cu terase) şi prin depresiuni (Domelor, Câmpulung Moldovenesc). în est se afla Podişul Sucevei, fragmentat de culoarele v
ăilor Şiret, Suceava şi Moldova.
Clima :
Climat temperat diferenţiat în raport de altitudine (temperaturi medii anuale de 8-6°C în podiş şi pânâ la -1°C pe crestele alpine; precipitaţiile cresc de la 600-700 mm la peste 1100 mm (influenţele climatului baltic mai umed şi mai râcoros).
Vegetatie :
Vegetaţie de păduri de conifere, păduri de amestec, păşuni în munţi şi pâlcuri de păduri de fag, gorun, carpen pe culmile mai înalte din podiş. Reţeaua de aşezări, atestate în majoritate în sec. XIII-XVI, este formata din 8 oraşe (municipiile Suceava - reşedinţa de judeţ, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi, Fălticeni), 90 de comune şi 397 de sate.
Economie :
In aşezările din munţi, economie silvopastorala, exploatări de minereuri de cupru, mangan, ape minerale, materiale de construcţie etc; în cele din dealuri, activităţile de bază sunt creşterea animalelor, diversele culturi agricole (cereale, cartofi, sfecla de zahăr, livezi etc). Reţea de câi de comunicaţie densa, concentrata pe culoarele văilor; oraşele constituie noduri de comuni-caţie.
Turism :
Are un potenţial turistic deosebit de complex (mănăstiri şi biserici din sec. XV-XVII, precum Putna, Voroneţ, Moldoviţa, Suceviţa, Arbore, Humor etc, ruine de cetăţi, case memoriale, relief montan, chei, rezervaţii etc).