Judetul Teleormaneste asezat în partea de sud al României, în Câmpia Română; are o suprafaţa de 5790 km2 şi o populaţie de peste 460.000 de locuitori.
Numele Teleorman este de origine cumană şi înseamnă pădure nebună. Din vechea Pădure nebună de odinioară se mai păstrează astăzi, în nordul judeţului, în satul Plopi, cel mai bătrân stejar din ţară.
Relief :
Relief de câmpie cu altitudini de 90-150 m, alcătuit din câmpuri netede separate de mai multe văi cu lunci extinse; în sud, Dunărea are o vale largă cu terase şi luncă.
Clima :
Climat cu temperaturi medii anuale de 10,5-11°C şi precipitaţii de 500-550 mm.
Vegetatie :
VegetaÃ…Â
£ia de silvostepă ÅŸi de păşuni de câmpie a fost în cea mai mare măsură înlocuită de culturi agricole. Este o regiune bine popu¬ata, cu urme de locuire continuă încă din neolitic. In prezent, reÅ£eaua de aÅŸezări este formată din 5 oraÅŸe (municipiile Alexandria - reÅŸedinÅ£a de judeÅ£, RoÅŸiori de Vede ÅŸi Tumu Măgurele), 83 de comune ÅŸi 231 de sate.
Economie :
Economie diversificata, cu agricultură bazată pe cultivarea plantelor şi creşterea animalelor, exploatări de petrol, gaze (zona Videle), materiale de construcţie (argilă, balast), producţie de rulmenţi şi diverse utilaje, produse alimentare, îngrăşăminte chimice; există o magistrală feroviară şi mai multe trasee secundare.
Lista oraşelor din judeţul Teleorman :
Alexandria
RoÅŸiori de Vede
Turnu Măgurele
Zimnicea
Videle
Brânceni