Judetul Timis este situat în vestul României, cu o suprafaţa de 8697 km2 şi o populaţie de peste 686.000 locuitori.
Relief :
Relieful este alcătuit, în est şi sud, din culmi muntoase (Poiana Rusca, 700-1374 m, Vf. Padeş) şi deluroase (250-300 m, Lipovei, Pogâniş şi Dogne-cei), iar în centru şi vest, mai întâi din câmpii înalte (150 m) de terase şi glacisuri (Vingâi, Bârzavei) şi apoi din câmpii joase (Timişului sub 100 m). Climat cu temperaturi medii anuale de la 10°C la 6°C, precipitaţii de la 550 mm (vest) la 800 mm (est) şi importante influenţe submeditera-neene.
Hidrografie :
Râurile aparţin dominant bazinelor Timiş şi Bega şi doar în nord-vest, pe lim
ita judeţului, bazinului Mureşului; în câmpie au fost realizate canale de drenaj, îndiguiri, canalul navigabil Bega ce trece prin Timişoara etc.
Vegetatie :
Vegetaţia de silvoste-pă (pe cea mai mare parte din vestul judeţului) a fost înlocuita de culturi agricole (s-a păstrat cea a insulelor, alături de cea specifica terenurilor cu exces de umiditate); în est, în raport de altitudine, sunt păduri de cverci-nee, fag, iar în Munţii Poiana Rusca şi molid. Sunt urme de cultură mate-
rialâ care probează o locuire străveche (încă din neolitic) şi continuă; în prezent, reţeaua de aşezări este formată din 7 oraşe (municipii, Timişoara - reşedinţa judeţului şi Lugoj), 75 de comune şi 317 de sate desfăşurate îndeosebi în lungul drumurilor principale şi la contactul din¬tre câmpie şi dealuri.
Economie :
Economie complexă, cu activităţi agricole (culturi cerealiere şi creşterea animalelor, iar în dealuri, vii şi livezi) pe cea mai mare parte a judeţului, explotâri de petrol şi gaze naturale (la nord de Timişoara), diverse produse industriale (utilaje şi maşini, aparatură electrotehnică, articole textile, pielărie, încălţăminte, materi-le de construcţie etc.) realizate îndeosebi în oraşe; Timişoara şi Lugoj, însemnate noduri de căi de comunicaţie; mai multe staţiuni bal-neoclimaterice (Buziaş, Călacea etc.) şi multe obiective de interes turistic.