Judetul Valcea este asezat în sudul României, în bazinul Oltului; cu o suprafaţa de 5765 km2 şi o populaţie de peste 430.000 de locuitori.
Relief :
Relieful este alcătuit, în jumătatea nordica, din masive ale Carpaţilor Meridionali separate de Olt (Câpâţânii şi Lotrului la vest, Făgăraş şi Cozia la est); între ele, Depresiunea Brezoi-Titeşti sau Loviştea, mai multe chei din benzi de calcare şi conglomerate; Defileul Oltului de la Cozia, format din şisturi cristaline, gnaise; local au păduri de fag, conifere, pajişti subalpine şi alpine. In centru sunt Subcarpaţii Vâlcei (ansamblu de culmi alcătuite din roci sedimentare în strate cutate sau mo-noclinale, desfăşurate nord-sud, cu p
ăduri de fag şi gorun, separate de văi largi şi mici depresiuni pe care se desfăşoară un număr mare de aşezări; în sud sunt dealuri şi platouri ale podişurilor Olteţ şi Cotmeana separate de Olt (au pâlcuri de păduri de cvercinee; în jurul aşezărilor sunt păşuni, fâneţe şi livezi).
Clima :
Climat temperat, diferenţiat în raport de altituine (temperaturi medii anuale care în Subcarpaţii există masive de sare, lacuri cu apă sărata (Ocnele Mari) şi ape minerale pe seama cărora s-au dezvoltat mai multe staţiuni balneoclimaterice (Olâneşti, Govora, Ocnele Mari, Calimaneşti).
Asezari :
Există un număr mare de aşezări concentrate în Subcarpaţi şi podiş, multe atestate documentar în sec. XIV-XVI, dar cu urme de cultură materiala începând cu paleoliticul. în prezent, reţeaua de aşezări este formata din 8 oraşe (municipii - Râmnicu Vâlcea şi Drăgâşani), 77 comune şi 564 sate.
Economie :
Economie diversificata: în aşezările din munţi se realizează pâstoritul, exploatarea şi prelucrarea lemnului şi a materialelor de construcţie, hidroenergie şi există câteva staţiuni climaterice (Vidra, Voineasa, Cozia); în localităţile din Subcarpaţi se îmbină creşterea animalelor cu exploatarea materialelor de construcţie (calcare) şi activităţile balneare, iar în podiş, la culturile agricole (îndeosebi pomicole şi viticole - Podgoria Drăgâşani şi creşterea animalelor) se adaugă exploatările de lignit. Oraşul Râmnicu Vâlcea, reşedinţa judeţului, este cel mai important centru economic şi turistic. Căile de comunicaţie principale sunt axate pe Olt şi prin Subcarpaţi.
Turism :
Turismul este legat de obiectivele naturale din Carpaţi, de staţiunile balneare şi de o mulţime de monumente istorice şi arhitectonice în aşezările din dealuri.