Judetul Vaslui este situat în estul României, în Podişul Bârladului, între Şiret şi Prut, are o suprafata de 5318 km2 şi peste 462.000 de locuitori.
Relief :
Relieful este format din dealuri, platouri structurale şi văi adânci pe care se înşiră şi cele mai multe aşezări şi câi de comunicaţie, în componenţa sa intră Podişul Central Moldovenesc (în nord, are păduri de cvercinee şi fag), Colinele Tutovei (în vest, culmi care coboară spre sud, separate de văi adânci, paralele), Dealurile Fălciului cu Depresiunea Huşi (în est). Sunt separate de Valea Bârladului, în cursul superior şi mediu, care are ca afluenţi râurile Vaslui, Crasna, Racova, Tutova etc; spre Prut sunt mai multe pâraie între care Elanul.
Clima :
Climă tem-per
at-continentalâ cu temperaturi medii anuale de 10°C, precipitaţii în jur de 500 mm, ierni reci, geroase şi veri fierbinţi, secetoase.
Vegetatie :
Vegetaţie de păduri de cvercinee şi de silvostepâ, în mare măsură înlocuita de fâneţe, livezi, vii şi culturi cerealiere.
Orase :
Este un judeţ cu un număr mare de aşezări, reţeaua acestora înglobând 4 oraşe (Vaslui, Bârlad, Huşi, municipii), 71 de comune şi 456 de sate.
Economia este diversificată, cu agricultură variată (culturi cerealiere, livezi, vii, creşterea animalelor) şi unităţi industriale concentrate în oraşe (produse alimentare, textile şi construcţii de maşini). Caile de comunicaţie urmăresc culoarele văilor (îndeosebi pe Bârlad, Racova şi Vaslui), oraşele reprezentând noduri însemnate. In oraşe, dar şi în unele aşezări rurale, sunt monumente istorice, biserici vechi, locuri de agrement.păduri de cvercinee şi fag), Colinele Tutovei (în vest, culmi care coboară spre sud, separate de văi adânci, paralele), Dealurile Fălciului cu Depresiunea Huşi (în est).