Judetul Vrancea este asezat în sud-estul României; cu o suprafaţa de 4857 km2 şi o populaţie de peste 390.000 locuitori.
Relief :
Se desfăşoară pe un relief dispus în trei trepte, de la vest la est - Munţii Vrancei (alcătuiţi din gresii, marne, argile, altitudini de 1000-1785 m în Vf. Goru), Subcarpaţi (ansamblu de dealuri împădurite, culoare de văi şi depresiuni în care sunt concentrate numeroase sate) şi nord-estul Câmpiei Române; se adaugă Şiretul şi un sector din Colinele Tutovei.
Clima :
Climatul temperat, diferenţiat altimetric (temperaturi medii anuale de la 10°C în câmpie la 2°C pe crestele Carpaţilor; precipitaţiile cresc de la 450 mm la 1000 mm), cu influen
ţe foehnale în dealuri şi câmpie a determinat etajarea solurilor şi vegetaţiei (păduri de conifere şi amestec în munţi; păduri de fag şi gorun în dealuri, în bună măsură înlocuite de păşuni şi fâneţe; silvostepâ şi stepă în est, ce-au fost desţelenite aproape complet.
Hidrogarfie :
Şiretul este râul cel mai însemnat în care ajung afluenţi cu izvoare în Carpaţi (Trotuş, Şuşiţa, Putna, Râmna, Râmnicu Sărat) sau în Colinele Tutovei.
Asezari :
Aşezările formează o reţea alcătuita din 5 oraşe (municipiul Focşani - reşedinţa judeţului), 59 de comune şi 331 de sate, cele mai multe atestate documentar în sec. XV-XVII.
Lista oraÅŸelor :
FocÅŸani
Adjud
Mărăşeşti
Panciu
OdobeÅŸti
Economie :
Economie diversificata pe treptele de relief - în munţi are caracter silvopas-toral, în dealuri creşterea animalelor, unele culturi (îndeosebi livezi şi o renumită podgorie), iar în câmpie, în principal culturi cerealiere şi legumicole. In oraşe sunt unităţi industriale prelucrătoare (produse alimentare, prelucrarea lemnului, materiale de construcţie, textile, confecţii etc). Prin estul judeţului trec două căi de comunicaţie de importanţa interna-ţională, la care se racordează şosele ce pătrund adânc în munţi.
Turism :
Obiective turistice istorice şi de artă populară (mai ales în satele din dealuri); Focşani - cel mai însemnat centru turistic.