Barieră stâncoasă, lungă de 2300 de km, constituită din scheletele calcaroase ale coralilor, Marea Barieră, este situată în Marea Coralilor, de-a lungul ţărmului nord-estic al continentului australian. Este o îngemănare de peste 2500 de recife şi insuliţe coraligene, foarte spectaculoasă în timpul refluxului, semănând cu o întindere presărată cu lacuri.
Aici se află cea mai interesantă şi bogată faună de pe Oceanul Planetar: peste 100 de specii de corali, 700 specii de peşti, 34 specii de moluşte, unele de dimensiuni foarte mari (scoici de 300 kg numite „Tridacna”, broaşte ţestoase de 3 m lungime şi 1 tonă greutate, numite Caretta), o avifaună rară (pasărea furtunii, găsea de mare, fregata etc.)şi foarte bogată, în număr de peste 2 milioane de exemplare.
în culori variate şi nebănuite (corail, alb, negru, roşu, violet etc.) fantastica construcţie arhitectonică constituie o capodoperă creată de natura însăşi. Având o lăţime variabilă (de la 2 la 150 km), Marea Barieră de Corali constituie un obstacol pentru navigaţie.