Situată într-o depresiune tectonică din Orientul Apropiat, între Israel şi Iordania, în vecinătatea Mării Mediterane, această întindere de apă a rămas doar cu numele de mare, întrucât de multă vreme e doar un lac, nemaicomunicând cu mările şi oceanele Terrei.
În urmă cu circa un milion de ani comunica cu Marea Mediterană. Situată pe fundul depresiunii tectonice Ghor, astăzi ea se afla cu 400 de metri mai jos decât nivelul Oceanului Planetar.
Din cauza precipitaţiilor foarte scăzute, aproape ca în deşertul Sahara, apele pe care le primeşte din râul Iordan nu pot compensa evaporaţia foarte intensă, fapt pentru care oglinda mării s-a redus continuu. Acest fapt, ca şi concentraţia ma
re în săruri (de 7,5 ori mai mare decât cea a apei Oceanului Planetar) fac ca flora şi fauna (alge şi bacterii), despre care s-a crezut multă vreme că lipsesc, să fie foarte sarace. Marea Moartă are o lungime de 85 km şi o lăţime de 17 km.
Potrivit Vechiului Testament, pe ţărmurile acestei mări se pare că s-ar fi aflat oraşele Sodoma şi Gomora. De asemenea, tot aici, în apropiere de Marea Moartă, s-au descoperit în nişte peşteri, în anul 1947, celebrele texte scrise în ebraică şi arameică datând din perioada secolelor 2 î.Hr.-l d.Hr., cunoscute sub numele de Manuscrisele de la Marea Moartă, care conţin importante informaţii despre comunitatea religioasă iudaică aşezată aici.