Grup de insule situat în Oceanul Pacific, între care cea mai vastă este Australia, Oceania a rămas multă vreme necunoscută. Cuprinde arhipelagurile: Melanezia în vest, Micronezia în nord-vest, Polinezia în centru şi est, Noua Zeelandă în sud-vest. Suprafaţa totală "este constituită din 1,3 milioane km2 uscat şi 70 milioane km2 suprafaţă de apă.
Primul european ajuns în Oceania a fost Magellan (1521), care a descoperit cu această ocazie şi Insulele Mariane. După această dată, de-a lungul secolului al XVI-lea, diverşi geografi au încercat să demonstreze existenţa unui continent austral, situat în emisfera sudică. Descoperit în cele din urmă, se va numi "Australia".
Făcând un ocol al
lumii (1766-1769), navigatorul francez L. A. Bougainville descoperă Insulele Polinezia în Oceanul Pacific, între care cea mai mare este Tahiti. J. Cook, celebrul marinar englez care conduce trei expediţii începând cu anul 1768, cutreierând întreg Pacificul de la Noua Zeelandă până la Insulele Hawaii, pune stăpânire pe teritoriile estice ale Australiei în numele regelui Angliei şi trasează harta exactă a Oceaniei.
Cele mai numeroase dintre insulele ce o compun sunt state independente: Noua Zeelandă, Samoa de Vest, Fiji, Papua-Noua Guineeee, Nauru Tonga ş.a.