Staţiune balneoclimatică permanentă, în judeţul Caraş-Severin Altitudine 160 m.
AŞEZARE. Staţiunea este situată în sud-vestul ţării, pe valea raului Cerna, fiind străjuită la est de Munţii Mehedinţi şi la vest de Munţii Cernei. Orşova (19 km), Drobeta-Turnu Severin (41 km) şi Caransebeş (71 km) st centrele orăşeneşti cele mai apropiate.
CĂI DE ACCES. Feroviare: gara Băile Herculane, pe ruta Bucureşt Timişoara (364 km de la Bucureşti, 169 km de la Timişoara), apoi cu autobuzul pană în staţiune (6 km); rutiere: DN 15 A Bucureşti—Piteşti şi E Piteşti—Craiova—Drobeta-Turnu Severin—gara Băile Herculane, cu abatere pană în staţiune (total 3
86 km); DN 69 Arad-Timişoara şi E 94 (DN 6) Timişoara—gara Băile Herculane, cu abatere, total 232 km (de la Timişoara 181 km).
CLIMA. Climatul staţiunii este de depresiune intramontană, cu influenţe submediteraneene. Din această cauză, precum şi datorită protejării de vanturi de către munţii împăduriţi ce o înconjură, staţiunea se bucură de un climat de adăpost. Temperatura medie anuală este de 10°C, cu o medie în luna iulie de cea 22°C şi de <-1°C în ianuarie. Precipitaţiile anuale, 700— 750 mm. Aerul are o ionizare puternică cu efecte sedative asupra organismului.
FACTORI NATURALI DE CURA: ape minerale termale sulfuroase, clorurate, sodice, calcice, hipotone, ape minerale termale clorurate sodice, calcice, ape minerale termale sulfuroase oligominerale, ape termale oligo-minerale. Temperatura apelor variază între 38—60°C. Apele minerale termale de la Băile Herculane sunt şi slab radioactive; bioclimat de cruţare.
INSTALAÅ¢II DE TRATAMENT:
- instalaţii pentru băi cu ape minerale termale sulfuroase şi cu ape minerale termale clorurosodice atat în vane cat şi în bazine, cu posibilităţi de chinetoterapie;
- buvete pentru cura internă cu ape minerale;
- bazin cu ape minerale termale în aer liber;
- instalaţii de aerosoli şi inhalaţii cu ape minerale;
- instalaţii pentru electroterapie şi hidroterapie;
- săli de gimnastică medicală;
- saună.
Demn de vizitat în staţiune este muzeul din parc care păstrează vestigii de pe vremea romanilor (resturi de instalaţii balneare, fragmente de ziduri, statui, basoreliefuri, altare, monede etc.). în fata muzeului se află un copac, conifer exotic, se pare milenar (Welingtonia gigantea), monument al naturii, în zonă există multe plante rare, peste 80 de specii şi peste 1300 de specii de fluturi.