Staţiune balneoclimatică permanentă în judeţul Buzău. Altitudine 86 m.
AŞEZARE. Staţiunea este situată pe vale, paraului Sărata de pe clina sud-estică a dealului lstriţei, la o distanţă de lg km sud de Buzău (comuna Merei).
CAI DE ACCES: Feroviare: gara Monteoru (langâ Buzău), pe linia Bucureşti—Ploieşti—Suceava, apoi cu autobuzul pană în staţiune; rutiere: DN 1 B de la Ploieşti sau de la Buzău, cu derivaţie prin Merei pană în staţiune; curse de autobuze ITA intre Buzău şi Monteoru.
CLIMA. Climă continentală moderată, de coline împădurite. Temperatura medie anuală este de cea 10°C (în iulie in jur de 22°C, iar în ianuarie sub-3°C). Precipitaţii,
cea 550 mm anual.
FACTORI NATURALI DE CURA: ape minerale sărate, iodurate, bromurate, calcice, magneziene, unele sulfuroasa, de mare concentraţie (tabel nr. 29); nămol mineral; bioclimat de cruţare.
INSTALAÅ¢II DE TRATAMENT:
instalaţii pentru băi calde cu apă minerală;
instalaţii pentiu electroterapie şi hidroterapie;
buvete pentru cura internă cu ape minerale;
sală de gimnastică medicală;
bazine cu apă minerală în aer liber;
ştrand cu posibilităţi de aerohelioterapie.
Excursii: Buzau (Muzeul de istorie, cu o copie a tezaurului „Cloşca cu puii de aur", biserica episcopiei, Palatul episcopiei etc.), vulcanii noroioşi de la Berca, Paclele Mari, Beciu, mănăstirea Ciolanu (sec. XVI), Tabăra de sculptură de Măgura, mina petroliferă, focul viu de la Lopătari (fenomen al naturii Brăila, Galaţi etc.