Staţiune balneoclimatică permanentă în judeţul Prahova. Altitudine 413 m.
AŞEZARE. Staţiunea este situată în zona subcarpatică pe valea paraului Slănic, într-o regiune de dealuri împădurite, la o distanţă de 45 km de Ploieşti.
CAI DE ACCES. Feroviare: gara Slănic. pe linia Ploieşti Sud—Slănic (tren direct din Bucureşti); rutiere: DJ 102 B -f- 102 C de la Ploieşti (prin Găgeni); DN 1 A de la Ploieşti pană la gura Vitioarei, apoi derivaţie DJ 102 C pană în staţiune. Curse de autobuze ITA: Ploieşti (Nord)—Vălenii de Munte—Vărbilău—Slănic; Bucureşti (Militari)—Slănic.
CLIMA. Climat de dealuri şi coline împădurite. Temperatura medie anual
ă este de 9°C, cu veri plăcute (în iulie media atinge 19,5°C) şi ierni relativ biînde (în ianuarie, media este de cea...—3,5gradeC). Precipitaţiile ating 750 mm media anuală. Datorită poziţiei sale intracolinare, staţiunea beneficiază de un topoclimal de adăpost.
FACTORI NATURALI DE CURA: apa minerală a lacurilor, clorurata sodica, concentrata; namol saprpelic, microclimat de salina, bioclimat de crutare.
INSTALAÅ¢II DE TRATAMENT:
instalaţii pentru băi calde cu apă minerală;
instalaţii pentru aplicaţii calde de nămol;
instalaţii pentru irigaţii vaginale cu apă minerală;
amenajări pentru ungeri cu nămol rece urmate de băi în lac; amenajări pentru aerohelioterapie;
amenajări în Salina Unirea pentru tratamentul afecţiunilor respiratorii în microclimatul de salină;
instalaţii de electroterapie.
Se pot face plimbări in staţiune şi împrejurimi (Muntele de sare cu Grota Miresii — monumente ale naturii, Salina Unirea (sculpturi în sare).
Excursii: Cheia, Vălenii de Munte, Ploieşti, Bucureşti, Valea Prahovei etc., precum şi în Bulgaria.