Staţiune balneoclimatică permanentă în judeţul Mureş. Altitudine 475—530 m.
AŞEZARE. Staţiunea este situată pe partea vestică a munţilor Gur-ghiului, între culmile bogat împădurite şi ferăstruite de afluenţii Tarnavei Mici.
CAI DE ACCES. Feroviare: gara Sovata, pe linia Blaj —Praid (Blaj-pe linia Bucureşti Nord—Oradea) sau gara Sighişoara şi de aici cu autobuzul pană în staţiune (curse regulate); rutiere: DN 13 A de la Bălăuşeri sau de la Odorheiu Secuiesc; DN 13 (E 15) de la Sighişoara sau de la Tg. Mureş pană la Bălăuşeri, apoi DN 13 A. Curse de autobuze ITA: Bistriţa—Reghin—Sovata; Cluj-Napoca—Luduş—Targu Mureş—Sovata; Sf
CLIMA. Climat de depresiune intradeluroasă, cu ierni relativ blande şi veri răcoroase. Temperatura medie anuală este de 7,6°C (în august, luna cea mai caldă din staţiune, 17,5°C şi în ianuarie...-3,7°C). Vanturi moderate din sectorul nordic. Precipitaţiile ating 755 mm anual.
FACTORI NATURALI DE CURA: apă minerală clorurată sodică a lacurilor helioterme de mare concentraţie, avand o temperatură în lac, care variază vara la 1 m adancime între 30—40°C, iar la 1,50 m între 40— 60°C şi o concentraţie de 40—250 g%; nămol sapropelic provenit din Lacul Negru; bioclimat de cruţare.
INSTALAÅ¢II DE TRATAMENT:
instalaţii pentru băi calde la vane şi bazine cu apă minerală
instalaţii pentru aplicaţii calde de nămol;
instalaţii pentru tratamente ginecologice (irigaţii vaginale cu ape minerale şi tampoane vaginale cu nămol);
bazine pentru chinetoterapie;
instalaţii pentru electroterapie şi hidroterapie;
sală de gimnastică medicală;
instalaţii şi amenajări pentru aerohelioterapie şi băi în aer în lacurile Ursu şi Aluniş.
Se pot face plimbări în staţiune şi în împrejurimi (popasul Stana de Vale, lacurile Roşu şi Verde, oraşul Sovata, Dealul Cireşului, Dealul Capela, Dealul Bichisul etc.).
Excursii: staţiunile balneoclimatice Praid, Borsec şi Lacu Roşu, Cheile Bicazului, Tg. Mureş (centru cultural cu multe obiective turistice), Muntele Seaca, Valea Sebeşului, Trocuţa (păstrăvărie) etc., precum şi în Ungaria.