Staţiune balneoclimatică permanentă în judeţul Bihor. Altitudine 1102 m.
AŞEZARE. Staţiunea este situată pe versuntul vestic al munţilor Bihorului într-o depresiune înconjurată de culmi muntoase, la o distant de 24 km de Beiuş.
CAI DE ACCES. Feroviare: gara Beiuş, pe linia Oradea—Vaşcău, apoi cu autobuzul (curse regulate); rutiere: E 76 de Ia Deva sau de la Oradea pină la Beiuş, cu derivaţie pe DJ 764 A, prin Budureasa; curse de autobuze l.T.A între Oradea şi Stana de Vale.
CLIMA. Climă de munte, cu veri răcoroase şi umede şi ierni reci. Temperatura medie anuală variază în jur de 5°C (media lunii iulie este de <14°C, a lunii ianuarie de <—6°). Nebulozitate ridicată (>6,0
zecimi). Precipitaţii bogate, peste 1200 mm anual. Zăpadă abundentă în timpul iernii (grosimea medie decadică a stratului de zăpadă variază între 50 cm în ianuarie si peste 90 cm în martie).
FACTORI NATURALI DE CURA: bioclimat tonic stimulent, caracterizat printr-o presiune atmosferică relativ joasă, aer curat, lipsit de praf si de alergeni, bogat în radiaţii ultraviolete şi cu o ionizare accentuată a atmosferei; apă minerală oligominerală, feruginoasă.
INDICAŢII TERAPEUTICE: nevroza astenică; afecţiuni endocrine prrfiroidia benignă şi Boala Basedow stadiile I şi II; afecţiuni ale căilor urinare; stări de debilitate, surmenaj şi convalescenţă cu stare generală buna;rahitismul şi tulburările de creştere la copii.
INSTALAÅ¢II DE TRATAMENT:
băi de plante la cadă;
electroterapie;
masaj;
sală de gimnastică medicală;
saună.
Se pot face plimbări în împrejurimi şi drumeţie (Valea luda, Săritoarea Ieduţului, Cascada ladolina, cabana Padiş, Peştera Focul Viu, Peştera Scărişoara, Peştera Meziad etc.).