Staţiune climatică permanentă în judeţul Prahova. Altitudine 871 m.
AŞEZARE. Staţiunea este situată în depresiunea cu acelaşi nume la poalele munţilor Ciucaş, la o distanţă de 61 km de Ploieşti şi 137 km de Bucureşti, fiind străbătută de apele Teleajenului şi Cheiţei.
CAI DE ACCES. Feroviare: gara Măneciu, pe linia Ploieşti Sud- Măneciu, apoi cu autobuzul (21 km); rutiere: DN 1 A de la Ploieşti sau de la Braşov; curse de autobuze ITA: Bucureşti (Filaret)-Ploieşti-Vălenii de Munte-Cheia-Braşov.
CLIMA. Climat de depresiune intramontană. Temperatura medie anuală este de cea 6°C (în iulie, de cea 16°C, iar în ianuarie sub.-4°C). Aer puternic ozonat, datorită pădurilor
de brazi care acoperă înălţimile din jur.
Umezeala aerului este relativ ridicată, peste 76% anual. Ploi dese, dar dl scurtă durată, mai ales primăvara şi toamna. Anual cad 750-800 mm pricipitaţii.
FACTORI NATURALI DE CURA: bioclimat tonic, stimulent, caracterizat printr-o presiune atmosferică relativ joasă, aer carat, lipsit dl praf şi alergeni, bogat în radiaţii lutiavioitie şi cu o ionizare accentuata a atmosferei.
INDICAŢIILE CUREI CLIMATICE: nevroza astenică; stări de debilitate, surmenaj fizic şi intelectual, convalescentă cu stare generală bună; hipertlroidia benignă; rahitismul şi tulburările de creştere la copii, anemii secundare.
CAZARE, MASĂ. Cazarea este asigurată în vile, iar masa la pensiune. In staţiune mai există un motel (70 locuri) şi un popas turistic (120 locuri), cu restaurant şi bufet. Se poate oferi cazare şi la locuinţe particulare.
DISTRACŢII, SPORT, EXCURSII. Club cu sală de jocuri, televizor, bibliotecă, sală de spectacole; terenuri de sport; pescuit; plimbări şi drumeţie în împrejurimi; mănăstirea Cheia (1835) cu picturi de Gh. Tattarescu; cabana Muntele Roşu (1260 m altitudine) cu partii de schii; cabana Ciucaş (1550 m altitudine) etc.
Excursii: Vălenii de Munte, Slănic, Ploieşti, Valea Prahovei, Braşov, Poiana Braşov etc.