FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate
create pool

Regiuni Faimoase

 

Intreaba despre Cascada Victoria

Cascada Victoria Director
Trimite site-ul sau blogul tau aici!

Tag-uri Populare


sanatate   tratament   mineral   cura   geografie   natura   pamant   ape   continent   relief   munti   romania   clima   podis   campie   apa   minerale   tinerete   civilizatie   antichitate   istorie   capitala romaniei   campia romana   dambovita   ilfov   judet   muntii fagaras   muntii cindrelului   depresiunea fagarasului   dealul tarnavei mici  

All Tags

Famous Forum

 

Cascada Victoria

 Q:   Intreaba despre Cascada Victoria       
Cascada Victoria Acest nume de glorie vine din mitologia romană, Victoria fiind zeita ce personifica biruinţa. Ea era înfăţişată cu cunună de lauri pe cap si purtând robă, lance şi scut. Mai târziu, în lumea modernă, numele va fi folosit ori de câte ori un nou teritoriu va fi descoperit şi integrat civilizaţiei. De aceea multe şi diferite locuri de pe Terra se numesc astăzi Victoria: o insulă în Arhipelagul Arctic Canadian, un oras in Canada, în sud-estul insulei Vancouver, un altul în sud-estul Chinei sau altul, în Australia.

Victoria este şi numele uneia dintre cele mai frumoase şi Inipicsionante cascade (1800 m lăţime), situate în inima Africii Australe, pe fluviul Zambezi, la graniţa între Zambia şi Zimba bwe. Inaltimea căderii de apă a cascadei Victoria este de aproape două ori şi jumatate mai mare decât cea a Niagarei (122 m).

Insulele care o întrerup ici şi colo o fragmentează în trei zone: cascada principală, cascada răsăriteană şi cascada irizantă. David Livingstone, cel mai mare explorator al Africii, primul european care a descoperit-o (la 17 noiembrie 1855) o descria ca fiind "spectacolul cel mai încântător".

Impresia pe care o creează fluviul Zambezi în dreptul cascadei este aceea că, odată cu uimitoarea cădere de apă, a dispărut şi el. Dar cel mai impresionant este faptul că masa de aer încărcată cu vapori de apă se ridică deasupra cascadei până la 350 m sub forma unor de coloane de aburi, condensându-se apoi în ploaie măruntă. La aceasta se adaugă mugetul şuvoaielor uriaşe care se lovesc de stânci şi se răsucesc în fundul prăpăstiei ca într-un cazan, făcând un zgomot infernal.

Curcubeul reflectat de razele soarelui sporeşte ineditul peisajului. De aceea, localnicii, negrii din tribul makololo au numit-o "Fumul urlător" sau "Aburii care fierb", manifestând faţă de ea o teamă superstiţioasă, care-i împiedică să se apropie. Această sublimă prăvălire de apă a fost cauzată de o ruptură tectonică transversală care nu lasă fluviul să-şi urmeze cursul normal.

Cascada Victoria este un măreţ şi sublim spectacol al naturii africane. Numele de Victoria este şi cel al lacului situat în Africa Ecuatorială, la 1134 m altitudine


Tag-uri: geografie, pamant, ape, continent


Data Adaugarii: 07 September '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :