FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate
create pool

Regiuni Faimoase

 

Intreaba despre Efes

Efes Director
Trimite site-ul sau blogul tau aici!

Tag-uri Populare


judet   romania   statiune   munti   geografie   ramnicu valcea   dunarea   carpati   campia romana   turism   statiune balneoclimaterica   statiune balneara   siret   dunare   prut   transilvania   severin   mangalia   targoviste   campia olteniei   muntii calimani   muntii rodnei   arhipelag   carpatii meridionali   republica   oradea   godeanu   moldova   somes   podisul getic   europa   borsec   piatra neamt   lac   peninsula   insula  

All Tags

Famous Forum

 

Efes

 Q:   Intreaba despre Efes       
Efes Efes (Ephesus) este situat la sud de Izmir, în localitatea Selcuk, la 18 km de Kusadasi.

Oraşul a fost întemeiat în secolul al XI-lea îen de către coloniştii ionieni (greci), a fost stabilit ca oraş port la gura de vărsare a fluviului Cayster şi a fost unul dintre cele mai evoluate ale lumii, datorită poziţiei strategice pentru comerţul în Anatolia. Efes a fost condus de către regele Lydian, Kreisos, de la jumătatea secolul al 6-lea îen. A atins epoca de aur şi a devenit un model de artă, cultură şi religie pentru Lumea Antică. Mai târziu a fost sub dominaţie persană. În timpul Rebeliunii Ionice pentru îndepărtarea perşilor, Efes a fost salvat de la distrugere. Intrat sub tutela lui Alexandru cel Mare, oraşul intră din nou pe o pantă ascendentă.

Dup moartea lui Alexandru cel Mare, Lysimakhos vine la conducerea oraşului şi decide schimbarea locaţiei acestuia într-un loc numit Arsinoeina, după soţia lui Lysimakhos. Oraşul nou a fost înconjurat cu ziduri de piatră de 10 m înălţime, dar după moartea lui Lysimakhos nici măcar acestea nu au stat în calea efesenilor care au schimbat din nou numele oraşului în Efes, Arsinoeina fiind uitat pentru totdeauna. Oraşul a fost controlat şi de romani, când a ajuns din nou faimos pentru bogăţia şi luxul său între anii 1-4 en, în timpul domniei lui Augustus. În această perioadă populaţia oraşului a crescut până la 225000 de locuitori, iar oraşul a devenit capitala Asiei romane.

Efes a jucat un rol important şi pentru lumea creştină, aici activând o perioadă de timp apostolul Pavel şi probabil si Ioan Evanghelistul. Legenda spune că, mama lui Christos, Maria ar fi îngropată undeva în apropierea oraşului, iar în interiorul Efesului s-ar afla rămăşiţele lui Luca Evanghelistul.

Din oraşul antic astăzi au rămas doar ruine, dar se fac eforturi pentru reconstruirea oraşului de altădată. La intrare prin poarta de sud se află Agora, Templul lui Isis fiind în mijlocul agorei. Agora este înconjurată de Teatrul Odeion cu o capacitate de 1400 de persoane, aflat în spate şi Primăria în laterală; la vest este Monumentul Memmiun, Fântâna Sextilius Pollio şi Templul Domiţian; la sud se află fânâna Laecanius Bassus. Urmând drumul principal se observă poarta Heracles. Faântâna lui Traian şi apoi îţi apare în faţă Templul lui Hadrian. În spatele acestuia sunt băile , iar în faţa lui se păstrează încă aproape integral casele oamenilor bogaţi din Efes, case pe care nu le puteţi vizita decât cu permis special.

Oraşul Efes avea drumul principal din marmură. De-alungul acestui drum se afla odată House of Love sau bordel care este şi primul din lume, şi Biblioteca Celsus. Una din clădirile magnifice ale oraşului este Marele Teatru, cel mai mare din Asia Mică, care avea o capacitate de peste 24000 persoane şi este conservat destul de bine. Drumul din faţa teatrului, Arcadian Strada, duce la portul Avenue. De-alungul drumului se află gimnaziul, băi şi teatrul gimnazial. Construită în secolul al 4-lea en, Biserica Fecioarei Maria este situată în spatele portului, chiar înainte de ieşirea pe poarta din nord. Templul Zeiţei Artemis este unul din motivele pentru care trebuie vizitat orasul Efes. Una dintre cele şapte minuni ale lumii antice, templul a fost construit prima dată în secolul al 8-lea îen;a fost distrus de Herostatus în anul 356 îen pentru că acesta dorea să fie celebru, dar a fost restaurat de către cetăţenii din Efes. Toate străzile oraşului erau luminate, la vremea aceea, pe timp de noapte cu lămpi pe ulei.

Astăzi reprezintă una dintre cele mai impresionante arii arheologice, fiind considerat cel mai mare muzeu în aer liber din Turcia. Regiunea este vizitată anual de sute de mii de turişti.
Sursa imagine: otc-international.com.tr


Tag-uri: selcuk, port, muzeu in aer liber, arie arheologica


Data Adaugarii: 16 March '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :