Judeţul Bihor este situat în vestul ţării fiind axat pe o bună parte a bazinului Crişurilor. Judeţul are o suprafaţa totală de 7544 km2.
Relieful :
Relieful desfăşurat în trepte ce scad spre vest: Munţii Apuseni, în est (Plopiş, Pădurea Craiului, Codru Moma şi Bihor-Vlâdeasa) care încadrează depresiunile Vad-Borod, în nord şi Beiuş, în sud; alt. max. Vf. Bihor 1849 m; în masivele calcaroase, peşteri - Vântului, Meziad, Urşilor, Focul Viu etc, unele cu gheţari, platoul carstic Padiş şi cele mai mari sectoare de chei şi defilee; dealurile Tâşadului, Oradei şi Crasnei, în centru (separate de culoarele largi de vale cu terase ale Crişului Negru, Crişului Repede şi Barcâului) şi câmpiile Crişurilor, Ierului şi Careilor, în vest.
Clima :
Climat temperat, diferenţiat în raport de alti¬tudine (temp. medii anuale de 10,5°C, în câmpie şi 6-2°C, în munte; precipi¬taţii de la 600 mm la 1400 mm, la Stâna de Vale, în munte), care se reflectă în etajarea vegetaţiei (de la sil-vostepâ, păduri de stejari, la pajişti subalpine) şi a solurilor (de la cernoziomuri, la podzoluri); dispune de resurse de subsol (petrol, cărbune, bauxită, materiale de construcţie, ape minerale şi termale), păduri şi pajişti.
Istoric :
Regiune de străveche populare, cu aşezări numeroase încă din Antichitate; voievodatul lui Menumorut (sec. X), târguri şi cetăţi în perioada medievală, prezenţă activă la evenimentele istorice din sec. XVII-XX.
Economie :
Economie bazata pe exploatarea şi prelucrarea resurselor naturale, producţie de energie electrică, alumină, diverse utilaje, materiale de construcţie, produse alimentare şi textile etc; agricultură tradiţională diversificată pe treptele de relief; căi de comunicaţie de rang internaţional şi naţional; potenţial turistic bogat în elemente naturale (mai ales în munţi şi la contactul acestora cu dealurile sau câmpia), istorice şi culturale.