FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate
create pool

Regiuni Faimoase

 

Intreaba despre Judetul Tulcea

Judetul Tulcea Director
Trimite site-ul sau blogul tau aici!

Tag-uri Populare


judet   romania   statiune   munti   geografie   ramnicu valcea   dunarea   carpati   campia romana   turism   statiune balneoclimaterica   statiune balneara   siret   dunare   prut   transilvania   severin   mangalia   targoviste   campia olteniei   muntii calimani   muntii rodnei   arhipelag   carpatii meridionali   republica   oradea   godeanu   moldova   somes   podisul getic   europa   borsec   piatra neamt   lac   peninsula   insula  

All Tags

Famous Forum

 

Judetul Tulcea

 Q:   Intreaba despre Judetul Tulcea       
Judetul Tulcea Judetul Tulcea este situat în partea de nord al Dobrogei, cu o suprafaţă de 8499 km2 şi o populaţie de peste 262.000 locuitori.

Relief :

Relieful este alcătuit din mai multe unităţi de dealuri (Tulcei, în NE, Macin, în NV) şi podişuri (Niculiţel în nord, Babadag în centru şi Casimcei în sud) formate din roci cristaline, calcare, gresii şi vulcanite vechi cu înălţimi de la 20-30 m la 467 m (Vf. Tutuiam); în nord-est exista Delta Dunării şi o câmpie litorală îngustă.

Clima :

Climat temperat-continental cu temperaturi medii anuale de 10-11°C, precipitaţii între 400 şi 500 mm, veri fierbinţi, cu secete şi ierni reci, cu zapada puţina.

Hidrografie :

Fluviul Dunărea, care se desfăşoară în vest şi nord, are un debit mediu, la intrarea în deltă, de 6480 m3/s, care se împarte diferit pe cele trei braţe. In Delta Dunării sunt canale secundare, lacuri. în restul Dobrogei sunt râuri mici, cu debite reduse care seacă vara. însemnate sunt râurile Teliţa şi Taiţa, care se varsă în Lacul Babadag, Slava în Lacul Goloviţa, Topologul în Dunăre.

Vegetatie :

Vegetaţia de stepă şi sil-vostepâ, specifică celei mai mari părţi din podiş, a fost înlocuită cu culturi agricole; pe culmile mai înalte sunt pâlcuri de păduri de cvercinee cu multe specii temofile şi tei; Delta Dunării şi complexul de canale şi lacuri din sudul ei (Razim) au o vegetaţie cu plante hidro şi higrofile. In faună se impune cea piscicolă şi cea de păsări, cu multe rarităţi. In Delta Dunării exista un complex de rezervaţii înglobat în marea Rezervaţie a biosferei Delta Dunării.

Asezare :

Reţeaua de aşezări este alcătuită din 5 oraşe (municipiul Tulcea, reşedinţa judeţului), 43 de comune şi 133 de sate, unele (îndeosebi din lungul Dunării) datând din perioada daco-romană.

Economie :

Economia are caracter complex, cu o agricultură diversificata în podiş, piscicultura în Delta Dunării şi în lungul fluviului şi unităţi industriale în oraşe (maşini şi utilaje, producţie de alumină, produse alimentare etc).

Turism :

Exista calea ferata Medgidia-Tulcea, un aeroport şi mai multe şosele care duc din Tulcea spre Dunăre sau Constanţa; pe braţele Dunării se efectuează navigaţie (traficul cel mai însemnat pe Braţul Sulina, care este regularizat). Activităţile turistice sunt concentrate în Delta Dunării, în municipiul Tulcea şi în oraşe.


Tag-uri: dealul tulcei, delta dunării, podisul babadag, tulcea


Data Adaugarii: 19 December '07


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :