Uriaşă despicătură în scoarţa terestră, ce desparte continentul african de cel asiatic, Marea Roşie are o lungime de 2350 km şi o lăţime de 320 km, de unde rezultă o suprafaţă de cea. 450.000 km2. Mare a Oceanului Indian, ea comunică cu Mediterana, la nord, prin Canalul Suez şi cu Marea Arabiei, la sud, prin strâmtoarea Băb-el -Mandeb.
în legătură cu numele său au fost avansate mai multe ipoteze: conform uneia, mai vechi, numele ar deriva de la vechii locuitori ai ţărmurilor sale care erau numiţi "oamenii roşii"; o altă teorie, mai recentă, consideră că numele se trage de la aspectul roşiatic al apei de lângă maluri, datorat unor bacterii care, în perioada de înmulţire, imprimă
valurilor această culoare.
Situată în zona tropicală, înconjurată de deserturi (Sahara, în vest, Peninsula Arabia, în est), Marea Roşie are cea mai mare salinitate dintre toate mările deschise care comunică cu Oceanul Planetar. Are, de asemenea, numeroase colonii de corali. Este singura mare în care nu se varsă nici un râu permanent, ci doar unele temporare, şi are un aport foarte scăzut de apă din precipitaţii.
Aici s-a înregistrat cea mai mare temperatură a apei (56° în anul 1956) şi, totodată, cea mai ridicată medie anuală (32°). Este o important, ca de navigaţie, datorită Canalului Suez.
Potrivit legendei biblice, Marea Roşie este apa care a fost traversată m mod miraculos de către evreii conduşi de Moise.