Staţiune balneoclimatică permanentă în judeţul Constanţa. Altitudine 15—20 m.
AŞEZARE. Staţiunea este situată pe malul nord-vestic al lacului Techirghiol, într-o valcea înconjurată de mici coline, la o distanţă de 2,5 km de Eforie Nord şi 18 km de Constanţa.
CAI DE ACCES. Feroviare: gara Eforie Nord, sau gara Constanţa, pe linia Bucureşti—Constanţa—Mangalia, apoi cu autobuzul pană la Techirghiol (curse regulate); rutiere: DN 39 de la Constanţa sau de la Mangalia, cu derivaţie la Eforie Nord.
CLIMA. Climat de litoral maritim. Predomină timpul senin, durata de strălucire a soarelui este >2400 ore anual. Temperatura aerului este ceva rrai ridicată vara, în comparaţie cu staţiunile
aşezate în imediata apropiere a mării, în schimb iarna, clima este mai favorabilă decat a acestora; temperatura medie anuală este peste 1 grade C (în iulie 22—23°C, iar în ianuarie... —0,5 grade C). Presiunea atmosferică anuală medie este de 764,3 mm. Precipitaţii reduse, sub 400 mm anual. Briza marină este mai puţin evidentă ca pe ţărm, în schimb se simte briza de lac. Vantul are viteze ceva mai reduse, predominand din direcţiile nord-est, sud-est şi vest.
FACTORI NATURALI DE CURA: apă sărată, concentrată a laculuiTechirghiol; apa mării; nămol sapropelic extras din Techirghiol; bioclimat excitant-solicitant, de stepă, cu influenţe marine
INDICAŢII TERAPEUTICE: afecţiuni reumatismale degenerative(spondiloza cervicală, dorsală şi lombară); afecţiuni reumatismale inflamatorii (stări algice articulare după reumatism articular acut sau infecţii focar, spondilita anchilozantă, artropatia psoriazică, poliartrita reumat după intervenţii ortopedico—chirurgicale); afecţiuni reumatismale ab culare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrita scapulohumerală); afecţiuni posttraumatice (redori articulare posttraumatice, stări dupa operaţii pe muşchi, tendoane, articulaţii şi oase, stări după entorse, luxatii şi fracturi); afecţiuni neurologice periferice (paralizii şi pareze posttramatice ale membrelor, polineuropatii după faza acută, poliradiculonevr în faza sechelară, sechele după poliomielită); afecţiuni ale sistemului n vos central (parapareze sechelare după mielite la minimum 3 luni de la debu parapareze posttraumatice la minimum 3 luni de la debut, parapareze du arahnoidite); afecţiuni ginecologice (insuficienţa ovariană, cervicite croni metroanexite cronice, sterilitate secundară, sechele după t.b.c. genital 2—3 ani de la stabilizare); afecţiuni dermatologice; afecţiuni asociate (ol rinolaringologice, cardiovasculare, endocrine, metabolice şi de nutriţi respiratorii, boli profesionale).
INSTALAÅ¢II DE TRATAMENT:
instalaţii pentru băi calde la vane sau bazine cu apă sărată co centrată provenită din lacul Techirghiol, cu posibilităţi de recuperare medicală;
instalaţii pentru băi calde cu nămol şi pentru împachetări cu nămol;
instalaţii pentru aerosoli;
instalaţii de electroterapie şi hidroterapie;
săli de gimnastică medicală.
Staţiunea dispune de 5 baze de tratament. Pe malul lacului Techirghiol mai există o bază de tratament în aer liber cu amenajări pentru aero-helioterapie, ungeri cu nămol rece şi băi în apa lacului. In staţiunea Techirghiol funcţionează şi un sanatoriu balnear pentru adulţi (permanent), un sanatoriu pentru copiii cu deficienţe motorii (permanent) şi un sanatoriu pentru copiii suferinzi de reumatism şi rahitism (sezonier).
Excursii: turul staţiunilor de pe litoralul Mării Negre, Constanţa, Cetatea Histria, Adamclisi, Tulcea, Delta Dunării, staţiunea viticolă Murfatlar etc.