FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate
create pool

Regiuni Faimoase

 

Intreaba despre Romania

Romania Director
Trimite site-ul sau blogul tau aici!

Tag-uri Populare


judet   romania   statiune   munti   geografie   ramnicu valcea   carpati   dunarea   campia romana   transilvania   turism   statiune balneara   statiune balneoclimaterica   dunare   prut   siret   borsec   godeanu   carpatii meridionali   somes   podisul getic   severin   arhipelag   insula   peninsula   oradea   moldova   europa   mangalia   muntii calimani   targoviste   piatra neamt   lac   campia olteniei   muntii rodnei   republica  

All Tags

Famous Forum

 

Romania

 Q:   Intreaba despre Romania       
Romania România se afla la intersecţia paralelei de 45 grade latitudine nordica cu meridianul de 25 grade longitudine estica. Se afla in plina zona temperata. In Europa datorita situării sale la distante aproximativ egale fata de est, vest, nord si mai apropiata de Marea Mediterana. România este o tara central-sud-est-europeană. Este o tara de mărime medie cu o suprafaţă de 238.391 km pătraţi si cu o populaţie de 21,4 milioane de locuitori.

Vecini ei sunt:
-Nord- Ucraina dar si in nord-est;
-Sud- Bulgaria;
-Vest- Ungaria;
-Est- Republica Moldova;
-Sud-Est- Marea Neagra;
-Sud-Vest- Serbia;

Centrul geometric al ţării este dat de intersecţia paralelei de 46 grade latitudine nord cu meridianul de 25 grade longitudine est; cel mai apropia t oraş fata de centrul ţării este: Făgăraş, iar dintre cele mari, Braşov.

Principalele consecinţe ale poziţiei matematice si geografice a României sunt:

- situarea sa in plina zona temperate deoarece se afla la jumătatea distantei dintre Ecuator si Polul Nord.
- situarea sa la întrepătrunderea limitei pădurilor de foioase specifice Europei Vestice si cea a stepei specifice Europei Estice.
Prin poziţia sa in Europa, România este o tara carpato-danubiano-pontica:
- Carpatica: deoarece doua treimi din lanţul carpatic se afla pe teritoriul ţării noastre.
- Dunăreana: pentru ca se afla pe întreg cursul inferior al Dunării: 1075km, cel mai important ca debit si navigaţie, in România, aflându-se inclusive gurile de vărsare, Delta Dunării.
-Pontica: prin ieşirea sa la Marea Neagra cu o lungime a litoralului: 244 km; Tot României aparţin 12 mile in largul Marii Negre, porţiune cunoscuta sub numele de mare teritoriala.

Relieful României prezintă următoarele caracteristici:

I. Pe teritoriul României se întâlnesc toate treptele majore de relief (munţi, dealuri, podişuri, campi) si majoritatea formelor medii si minore.

II. Fiecare treapta majora de relief ocupa aceiaşi suprafaţa, aproximativ: munţi 28%, campi 28%, dealuri si podişuri 44%.

III. Alcătuirii si evoluţiei reliefului.

IV. Sub forma unor trepte concentrice fata de Depresiunea Transilvaniei situate in centru.

V. Altitudinea reliefului României variază intre 0 metrii si 2544 metri - Vârful Moldoveanu in Munţii Făgăraş din Carpaţii Meridionali; Altitudinea medie: 420 metri.
Relieful României prezintă un grad ridicat de accesibilitate pentru locuire si comunicaţie.

Formarea si evoluţia reliefului.
Evoluţia reliefului României a avut loc de-a lungul erelor geologice existând multe momente importante:

- In orogeneza caledoniana (acum un miliard de ani) se formează primul ţinut uscat al ţării noastre - podişul Dobrogei Centrale sau podişul Casimcei alcătuit din şisturi verzi.
- In orogeneza hercinica se formează cel de-al doilea ţinut uscat al României Munţii Măcini din Podişul Dobrogei de nord.
- La sfârşitul mezozoicului începe orogeneza alpina ce va duce la formarea lanţului carpatic.
- Forma de inel a lanţului carpatic se datorează tectonicii ţării noastre reprezentata de cinci microplaci: placa Transilvana in centru, mărginită de placa Est-europeană, placa Rinonica, placa Moesica si placa Marii Negre.
- Ca efort al ridicării Carpaţilor au loc in timpul orogenezei alpine erupţii vulcanice care vor duce la formarea lanţului vulcanic din vestul Carpaţilor Orientali.
- In prima parte a cuaternarului (pleistocen) ca urmare a răcirii climei in timpul perioadelor glaciare, vârfurile carpaţilor de peste 2000m, in Carpaţi Meridionali si nord - centrul Carpaţilor Orientali au fost acoperite cu gheţari montani ce au creat prin eroziune relief glaciar, reprezentat in principal prin vai si circuri glaciare.
- In ultimele faze ale orogenezei alpine se cutează uşor sedimentele depuse in fata Carpaţilor Orientali si Meridionale formându-se astfel treapta Subcarpatilor.
- La finele cuaternarului prin umplerea cu sedimente a lacurilor si marilor exterioare se adaugă treapta podişurilor, dealurilor de vest si câmpiile.
Odată cu încălzirea climei se formează reţeaua de râuri, se definitivează cursul Delta Dunării ce reprezintă cea mai noua unitate de relief.


Tag-uri: romania, dunarea, marea neagra, muntii carpati


Data Adaugarii: 21 October '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :